Nasveti za zdravo življenje

Čeprav sama nisem nasprotnica uporabe zdravil, ko je to potrebno, pa si vedno rada najprej pomagam z naravnimi rešitvami, ko so le te na voljo.

In danes z vami delim nasvete, ki vam bomo v pomoč pri premagovanju gripe ali drugih virusnih obolenj.

Virus gripe je zelo nalezljiv virus, ki napade zgornji in spodnji respiratorni trakt s simptomi zamašenega nosu, bolečinami v grlu, kihanjem, kašljem in glavobolom. Podobne simptome ima sicer tudi prehlad, a če vas spremlja visoka vročina, glavobol, bolečine v kosteh in mišicah, izguba apetita, splošna slabost in utrujenost, to ni prehlad ampak najverjetneje gripa.

Edina zaščita pred gripo je dober imunski sistem, ki ne le nevtralizira delovanje virusa, ampak če zbolimo, zmanjša tudi trajanje in intenzivnost bolezni. Rastlinska zelišča, ki so nam v pomoč, vsebujejo aktivne sestavine, ki delujejo antivirusno, pa tudi antibakterijsko in protiglivično ter krepijo delovanje imunskega sistema ter ščitijo pred mnogimi boleznimi.

 

1. ČRNI BEZEG 

Izjemno učinkovita rastlina, z močnim protivirusnim delovanjem, na katero vse preveč pozabljamo, jaz pa jo naravnost obožujem, je črni bezeg; že dolgo je poznan po svoji visoki vsebnosti vitamina C, saj ga vsebuje mnogo več kot pomaranče, poleg močnega antivirusnega delovanja pa je znan tudi po svojem antibakterijskem delovanju.

Zaradi vsebnosti posebnih rastlinskih kemikalij, imenovanih oligomerni proantocianidini (sestavina, ki da črnemu bezgu njegovo globko temno vijolično barvo), pa ima črni bezeg tudi precejšnje protivnetno delovanje. V naravni medicini ima črni bezeg bogato zgodovino uporabe, saj so ga uporabljali za številne težave; vse od težav z vidom, do zdravljenja težav s sinusi ter kot pomoč pri kašlju, prehladih, virusnih infekcijah, še posebej gripi. Pri influenci tipa A in B se zdi, da ima črni bezeg edinstvene lastnosti, zaradi katerih velja za eno izmed najboljših protivirusnih zelišč na svetu.

Učinke črnega bezga v delovanju proti gripi lahko pripišemo nekaj primarnim načinom delovanja te rastline, ki delujejo v tandemu. Eden od mehanizmov delovanja je kompleksen proces, s katerim se flavonoidi vežejo na beljakovine na zunanji strani virusa in preprečujejo njegovo vezavo in vstop v gostiteljske celice, kar zavira sposobnost virusa za razmnoževanje in širjenje.

Drugi razlog je, da naj bi črni bezeg pomagal pri aktiviranju zdravega imunskega sistema s povečanjem proizvodnje citokinov, ki so v bistvu glasniki, ki pomagajo uravnavati imunski odziv telesa na bolezen. Črni bezeg  v bistvu deluje na samem virusu, hkrati pa krepi tudi naravne obrambne mehanizme telesa.

Pri nas je na voljo v obliki sirupa, ki je edinstven na tržišču, saj vsebuje potentne izvlečke črnega bezga in je zato 3x močnejši od ostalih sirupov, obenem pa je tudi ekološki in brez dodanega sladkorja! Primeren je za odrasle in otroke od 1 leta starosti dalje. Obljubim vam, da vas bo navdušil, saj izjemno pomaga pri kašlju, bolečem grlu in virusnih obolenjih. Uživa se lahko preventivno ali kurativno, jaz pa vam toplo priporočam, da ga začnete uživati že preventivno. Povratne informacije za ta sirup so res izjemne, jaz pa z veseljem priznam, da je to eden mojih najljubših izdelkov! 🙂

Črni bezeg pa imamo na voljo tudi v priročnem spreju, da ga lahko pošpricate v grlo, kjer bo deloval takoj in ublažil vnetje in bolečino. Zaradi dodatka sleza, manuka medu in aloe vere, pa bo olajšal tudi kašelj in vnetje.

2. AMERIŠKI SLAMNIK 

Ameriški slamnik je izjemno poznan po svojem imunostimulativnem delovanju, saj viša delovanje imunskega sistema in s tem odpornost telesa na viruse in bakterije.

Dokazano je, da ameriški slamnik deluje učinkovito pri akutnem vnetju dihalnih poti, vključno z gripo, prehladom, bronhitisom, sinuzitisom, tonzilitisom (angina), vnetjem ušes. Najbolje je, da začnete z uživanjem ameriškega slamnika že takoj, pri prvih simptomih bolezni.

V kolikor imate težave z bolečim grlom in vnetjem grla, je bolje uživati ameriški slamnik v tinkturi, saj pride na ta način zelišče v direktnen stik s patogenimi mikroorganizmi, ko ga popijete. To zelišče pa ne smete uživati, če imate avtoimuno bolezen.

3. ČESEN IN HREN 

Česen vsebuje aktivno sestavino alicin, ki ima antimikrobno delovanje. Zaradi alicina je česen izjemno učinkovit pri korničnem bronhitisu, gripi in pogostih prehladih.

Česen se že od nekdaj koristi v naravni medicini kot sredstvo za krepitev delovanja imunskega sistema, pri sladkorni bolezni, visokem krvnem tlaku in drugih težavahHren so uporabljali že v srednjem veku, za zdravljenje kašlja in prehladov. V 19. stoletju je znan mikrobiolog Louis Pasteur prepoznal antibiotične lastnosti česna in ga uporabljal za zdravljenje okužb.

Številne študije so potrdile, da lahko naravni izdelki, ki vsebujejo česen in hren, pomagajo pri okužbah kot je običajen prehlad, tako da lajšajo simptome in skrajšajo čas bolezni. Hren lahko prav tako pomaga pri zamašenem nosu, zato je idealen dekongestiv in pomaga pri izcedku iz nosu, kihanju, kašljanju in vnetem grlu, simptomih, ki pogosto spremljajo prehlad in gripo.

Hren ima dolgo zgodovino uporabe kot živilo in kot naravno zdravilo. Znan je po svoji moči, da iz zgornjih dihalni poti izloči presežek katarja, anekdotski dokazi pa kažejo, da ima hren blag dekongestivni učinek (dekongestiv; lajšanje nosne otekline). Močna vsebnost žveplovih substanc v hrenu deluje tako, da tanjša sluz.

Običajno se zato hren uporablja v kombinaciji s česnom, saj skupaj delujeta na lajšanje zabasanih dihalnih poti.

Klinične študije opravljene na ljudeh pa kažejo, da je hren učinkovit tudi pri infekcijah. Uporaba zeliščnih formul, ki vsebujejo hren je bila primerljiva z antibiotiki za akutni sinuzitis, akutni bronchitis in akutne infekcije urinarnega trakta. Druga študija je ugotovila kar 50% zmanjšanje vnetja zgornjih dihalnih poti, v primerjavi s placebom.

Pri nas je na voljo odličen hren in česen kompleks, ki vsebuje standardizirane izvlečke aktivnih sestavin, zato deluje izjemno učinkovito in je skoraj obvezna pomoč pri vseh, ki imate težave tudi z sinuzitisi.

4. IZVLEČEK OLJČNIH LISTOV 

Izvleček oljčnih listov je zelo močan spodbujevalec delovanja imunskega sistema in naravna pomoč pri gripi.

Glavna aktivna sestavina oljčnih listov je fitokemikalija oleuropein, ki deluje protivnetno, protivirusno, antimikrobno, je močan antioksidant, ima pa tudi antikancerogeno delovanje in znižuje povišan holesterol.

Ko kupujete izvleček oljčnih listov, se prepričajte, da kupujete izvleček s standardiziranim izvlečkom oleurepina, za maksimalno delovanje.

Zaradi svojega antimirobnega in antivirusnega delovanja je odlična pomoč pri gripi in drugih virusnih obolenjih.

 5. OLJE ČRNE KUMINE 

Olje črne kumine se uspešno uporablja za zdravljenje mnogih bolezni že več kot 2.000 let, vključno kot pomoč pri gripi.

O neverjetih lastnostih črne kumine je govoril že prerok Mohamed, ki je za olje črne kumine dejal, da je to olje “ki zdravi vse, razen smrti“.

Olje črne kumine se lahko uporablja kot pomoč pri gripi in drugih virusnih obolenjih in prehladu. Prav tako pomaga pri trdovratnem kašlju.

Olje črne kumine tudi sicer močno krepi imunski sistem in vsebuje več kot 100 razkičnih vitaminov in hranil.

6. VELIKI OMAN 

Veliki oman je izjemno zelišče, velja za naravni antibiotik za pljuča in se uspešno uporablja za lajšanje pljučnega deficita in vnetje dihalnih poti.

V veliko pomoč bo vsem, ki imate težave s kašeljem, bronhitisi, presežekom sluzi in katarja na pljučnem delu, vnetnimi dihalnimi potmi in prehladi. Kelti so ga slavili kot sveto rastlino, v ljudski medicini pa se uporablja že tisoče let. Poznali in uporabljali so ga tudi že antični Grki, ki so ga slavili zaradi njegovih izjemnih sposobnosti na delovanje in krepitev pljuč.

Veliki oman krepi pljuča na več načinov; olajša izkašljevanje (odličen je tudi pri trdovratnem kašlju), pomaga izločiti katar in presežek sluzi iz pljuč, olajša dihanje in prehladna stanja in pomaga pri vnetju sluznice in dihalnih poti. Pomaga pri vseh pljučnih in katarhalnih težavah in se lahko uporablja vedno, ko nastanejo obsežne količine katarja, npr. bronhitis ali emfizem. Zelišče ima več učinkov na čiščenje in pomirjanje bronhialnih membran; pomaga razredčiti sluz, njegova eteričnih olja spodbujajo delovanje pljuč in delujejo kot močni izločevalci presežka sluzi, zelišče pa deluje tudi kot naravni antibiotik za pljuča.

Če imate pogoste težave s pljuči in dihalnimi potmi, je uživanje tinkture velikega omana zelo priporočljivo.

7. PROBIOTIKI 

Ne pozabite pa na izjemno pomembnost zdrave črevesne flore!

Naše dobre bakterije so same sposobne tvoriti naravne antibiotike v našem črevesju in nas tako ščititi pred okužbami in infekcijami. Zdrava črevesna flora je zato predpogoj za dobro zdravje!

Probiotik Lactobacillus Acidophilus DDS1, ki ga najdete tudi v Daily probiotikih Viridian, namreč dokazano tvori naravna antibiotika acidophilin in acidolin, ki nas ščitita pred vsaj 23 patogenimi bakterijami (vključno s streptokoki, salmonelo, stafilokoki, psevdomonasom, proteusom, E. coli …).

Če vam zdravnik predpiše antibiotike in je vaše zdravstveno stanje tako resno, da jih potrebujete, vsekakor ne eksperimentirajte sami, temveč sledite navodilom zdravnika in med ali po antibiotični terapiji, naredite 3 mesečno probiotično terapijo, da ublažite stranske učinke antibiotika.

Ne pozabite pa, da je gripa virusno obolenje, zato pri gripi in drugih virozah antibiotiki niso učinkoviti.

8. ASTRAGALUS 

Pri nas, na zahodu, sicer še dokaj nepoznana rastlina, v Aziji in tradicionalni kitajski medicini pa se astrgalus že več kot 2.000 let uporablja kot zaščita pred gripo in prehladi.

Deluje tako, da stimulira proizvodnjo interferona, kar poveča sposobnost telesa, da se bori z infekcijami. Astragalus ima protivnetno in antibakterijsko delovanje in vsebuje antioksidante, krepi imunski sistem in niža povišan krvni tlak.

9. VITAMIN C 

Vitamin C ali izjemni vitamin C! Jaz sem nad njim tako zelo navdušena, da bi verjetno lahko napisala knjigo, ne le del članka o tem izjemnem vitaminu. 🙂

Uživam ga vsak dan, tudi, ko sem popolnoma zdrava. Če zbolim, uživam večje količine vitamina C.

Vedno in brez izjeme pa svetujem uživanje vitamina C s počasnim spročanjem, predvsem patnentirano obliko vitamina C, ki se imenuje Ester-C, saj le ta, s kliničnimi študijamo dokazano, omogoči, da v celico prodre 4x več vitamina C, kot sicer. Obenem gre za obliko vitamina C, ki je bazična, zato ne draži želodca.

Sicer pa so izjemne lastnosti vitamina C znane že zelo, zelo dolgo. Vitamin C je naravni antioksidant, ki je ključen za močan imunski sistem. Naše telo ga ne proizvaja samo (živali, razen morskih prašičkov in netopirjev ga proizvajajo same in v času bolezni njihovo telo proizvaja izjemno visoke vrednosti vitamina C), zato ga moramo v telo vnesti sami. Kadilci in ljudje, ki so v povečanem stresu, žalosti, jezi … morajo v telo vnesti večje količine vitamina C, saj stres močno porablja vitamin C.

Vitamin C je kralj med vitamini v preprečevanju številnih bolezni in kdor ga redno uživa ima veliko prednost tudi v času grip in prehladov.

Obstaja izjemno veliko raziskav o delovanju vitamina C na viruse in bakterije in prav vse kažejo, da je vitamin C na prvem mestu, ko govorimo in preprečevanju infekcij.

Zelo zanimiva so raziskovanja Dr. Freda Klennera, čigar raziskave so potrdile, da apliciran intravenozno, C vitamin deluje ne le na viruse in bakterije, temveč tudi na toksine kot je kačji strup. Med epidemijo poliomelitisa (otroška paraliza) v S. Karolini je dr. Klenner z vitaminom C uspešno pomagal 60 pacientov.

Vitamin C si res zasluži posebno obravnavo in sama vsem toplo priporočam uživanje vitamina C, še posebej tega s podaljšanim sproščanjem.

10. BETA GLUKAN Z VITAMINOM C, D in CINKOM 

Beta glukan je dolgoverižni polisaharid, ki ima neverjetno moč aktivacije imunskega sistema. Velja za najmočnejši naravni aktivator imunskega sistema, ki močno poveča njegovo delovanje in dokazano je, da beta glukan poveča imunološko aktivnost za 50 – 120% že v prvih 72 urah od zaužitja!

Deluje torej hitro in učinkovito. Raziskave so pokazale, da beta-glucan v telesu aktivira ključne celice imunskega sistema – fagocite, makrofage, nevtrofilce, eozinofilce in NK-celice. Omogoča jim, da delujejo hitreje v prepoznavanju in uničevanju škodljivih patoegnih mikroorganzmov, katerim smo dnevno izpostavljeni.

Beta glukan prav tako stimulira proces fagocitoze. Levkociti uporabljajo ta proces za onesposobljenje bakterij, ki pridejo v naše telo, zato ima le ta pomembno vlogo v našem imunskem sistemu. Poleg sposobnosti povečanja učinkovitosti imunoloških celic, beta glukan vpliva tudi na njihovo številčnost.

Ne pozabite tudi na redno uživanje zelo pomembnega vitamina D3, ki je izjemno pomemben za naš imunski sistem.

Poleg naštetega, pa v prvi vrsti poskrbite za zdravo prehrano in počitek. Spijete veliko tekočine. Stiskajte si sveže stisnjene sokove in pripravljajte zelene smutije. Če nimate apetita, si naredite bistro zelenjavno juhico in jo spijte, da v telo vnesete vitamine, minerale in tekočino. Izločite iz prehrane živalske mlečne izdelke, sladkor in sladkarije, pšenico in meso ter mesne izdelke, da telo hitreje okreva. Počivajte in dajte telesu čas, da si opomore.

Članek pripravila: Diana Vlahinič, certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Za vse dodatne informacije, pomoč in nasvet smo vam na voljo v naši trgovini Vitalina ali na e-naslovu info@vitalina.si oziroma na telefonski številki 030 22 33 66.

Želim vam veliko zdravja! 🙂
Maja Junčaj

_______________________________________________________

Kako okrepimo vranico in spomin?

Čas poznega poletja je po tradicionalni kitajski medicini čas Vranice (in Trebušne slinavke) ter Želodca. To je obdobje, ko je pomembno, da ta meridian okrepimo in poskrbimo, da v telo vnašamo hrano, ki ga podpira.

Vranica obožuje toploto in ne mara vlage; a prav vlaga je prisotna v pozno poletnih dneh in tudi toplota nas počasi zapušča, zato je toliko bolj pomembno, da vemo, kako podpreti meridian Vranice.

Vranica (vedno, ko govorim o Vranici, govorim tudi o Trebušni slinavki in Želodcu; organe pišem z veliko začetnico zato, ker so v tradicionalni kitajski medicini obravnavani veliko bolj kompleksno kot samo fizičen organ. Govorimo namreč o celotnem meridianu teh organov, o njihovi energiji … ne le o samem fizičnem organu zato kitajska medicina na organe ne gleda enako kot zahoda medicina) ima v kitajski medicini zelo pomembno vlogo, saj predstavlja element zemlje.

Če zemlja ni rodovitna in bogata s hranili, ne more obrodit plodov in tako tudi mi ne moremo podpreti delovanja vseh ostalih organov, če je naša zemlja (Vranica) šibka. Ključno je torej, da znamo v Vranico okrepiti, podpreti njen biopotencial in odstraniti vse, kar jo šibi. Bistvena pri tem sta naša prehrana in naše misli.

Morfologija vranice v TKM (čustva in telesni videz)

V kitajski medicini predstavlja Vranica glavni organ prebave (ne pozabimo, da je podorgan vranice Želodec); a v TKM ne prebavlja zgolj hrane, temveč tudi naša čustva (skrbi, premlevanje …) zato lahko razumete, zakaj je to zelo obremenjen organ 🙂

Pravimo, da je morfološki tip vranice v resnici ti. “pridobljen morfološki tip”, saj sam po sebi nekoč ni obstajal. Razvili smo ga z našim modernim, hektičnim načinom življenja in napačnim prehranjevanjem. Hektičen življenski slog in okolje, kjer si dober le, če opravljaš več stvari hkrati (tako imenovani “multitasking”), je zelo obremenilen za organ, ki vse presnavlja (misli in hrano).

V kitajski medicini ima vsak Organ tudi svoje čustvo in disbalans organa pripelje do disbalansa čustev (in obratno). Čustvo, ki pripada Vranici je skrb oz. zakrbljenost; pod to spada tudi premišljevanje in seveda premlevanje dogodkov. Okolje, kjer se od nas zahteva več kot zmoremo, nenehen pritisk in previsoka pričakovanja zelo obremenijo Vranico. Nenehno premišljevanje, tuhtanje in premlevanje… ki lahko meji že na obsedenost, je prisotno pri ljudeh, kjer je Vranica v disbalansu.

Psihološki vidik osebe z energetskim deficitom vranice je oseba, ki nenehno premišljuje, razmišlja in tuhta, misli pa jo vodijo v zaskrbljenost. Gre za nezdravo, skoraj obsesivno premlevanje dogodkov. Takšna oseba kasneje postane tudi apatična, brezvoljna, lena in počasna. Njen pogled je ugasel in uvel, prevladovati pa začnejo čustva kot sta nevoščljivost, ljubosumje in škodoželjnost. Pešati začne tudi spomin. Neprimerna prehrana nato tako stanje le še poslabša.

Morfološki tip vranice po postavi prepoznamo kot osebe, ki so običajno bolj okrogle postave (ne zamešati s srčno morfologijo), imajo veliko celulita in prisotnega je veliko zatekanja zaradi zastajanja vode v telesu (meča, kolena, zapestja, gležnji …), njihova tkiva so mlahava in ohlapna, koža je na otip vlažna. Veliko se veliko potijo (presežek vlage v telesu zaradi napačne prehrane!), prsa niso krepka temveč so mehka, padajoča in hruškaste oblike.

Osebe z energetskim deficitom Vranice, ki so že razvile tudi opisano postavo Vranice, imajo običajno tudi že viden podbradek ali dva, ustnice so povešene, predvsem pa so tkiva izjemno mlahava, povešena in ohlapna. Oči so zabuhle in pojavi se lahko plešavost.

Energetski deficit Vranice pa imajo seveda lahko tudi suhe osebe. Če je recimo oseba ledvične morfologije, se ta nikoli ne bo zredila do te mere, da bo preobilna in okrogle postave, vendar bomo v njej deficit Vranice prepoznali po psihološkem profilu (opisano zgoraj) in mlahavih, ohlapnih ter vlažnih tkivih in koži. Takšna oseba bo zelo verjetno imela tudi večje težave z (ne)plodnostjo in pomanjkanjem libida, moški pa tudi z impotenco. Po tradicionalni kitajski medicini je namreč za to, da folikel poči in pride do oploditve, odgovorna prav vranica.

Vse to povzroča napačna prehrana.

Če se prepoznate v opisu, najprej penehajte z uživanjem mrzle hrane in okrepite ledvica in vranico tako, da odstranite tudi ves sladkor in moke. Kako se pravilno prehranjevati pa preberi v nadaljevanju.

Nekaj najpogostejših simptomov disbalansa vranice

 • kronična utrujenost
 • občutek, da ste v življenju “obtičali na mestu”
 • fizična ali mentalna stagnacija
 • pešanje spomina
 • slab apetit
 • opešan občutek za okus
 • blato, ki je bolj mehke konsistence, nepravilno formirano
 • abdominalno napihovanje
 • občutek teže v želodcu, še posebej po obroku
 • težave s težo (ali prevelika teža brez, da bi se prenajedali ali prenizka teža, kjer se nikakor ne morete zrediti do zdrave teže)

Čas je, da podprete Vranico.

Prehrana – presežek hladu, katarja; Kako podpreti vranico?

Če želimo okrepiti Vranico je ključno, da se začnemo prehranjevati tako, da podpiramo biopotencial Vranice. Uživanje rafinirane in visoko procesirane hrane, ki je oropana vseh hranil, vitaminov, antioksidantov in mineralov bo še dodatno poškodovalo biopotencial Vranice. Spomnite se, da sem napisala, da Vranica predstavlja zemljo; če zemljo ne nahranite primerno, ne vnesete dovolj hranil, vitaminov in mineralov, potem tudi njeni plodovi ne bodo kvalitetni.

Dobra, kvalitetna, POLNOVREDNA in neprocesirana, nerafinirana hrana je zato ključna.

Vranica ljubi toploto in ne mara vlage. Mraz in vlaga upočasnita njeno prebavo in ugasneta prebavni ogenj, zato mrzla hrana kot je sladoled, mrzle pijače, jedi in pijače iz hladilnika … ter tudi hrana, ki je mrzla po svoji naravi, kot je to vsa morska hrana in surova hrana zelo obremenita biopotencial Vranice. Svoji Vranici lahko izkažete nekaj ljubezni že preprosto s tem, da začnete piti bolj toplo pijačo, vsaj pijačo sobne temperature in nehate v pijačo dodajati led ter uživate toplo, kuhano hrano. Vranica bo navdušena! Žal pod to spada tudi opustitev sladoleda (a kakšen prekršek tu in tam poleti ne bo naredil velike škode). 😉

Hrana, ki krepi vranico

Barva, ki v kitajski medicini pripada Vranici je oranžna barva, zato bomo ta meridian najbolj okrepili z uživanjem živil te barve: kaki, buče, koruza, korenje … so živila, ki že po barvi podpirajo biopotencial Vranice!

Druga živila, ki podpirajo Vranico so še:

stročnice (fižol, čičerika, leča), proso, amarant, ječmen, rž, limone, sezam, sončnična semena, kelp alge, kostanj, orehi, pistacije, zeleni čaj, ingver, hren, temnozelena listnata zelenjava, zelena, rjavi riž, zelje, soja, krompir, sladek krompir, stročji fižol, tofu, grah …

Iz prehrane odstanite ves predelan sladkor, moke (uživajte le ponovredna žita, ne pšenice) in pozne večerje. Sladko hrano (polnovredno, ne sladice, rogljičke..) uživajte le do 9. ure zjutraj.

Vse sladice, čokolade, piškote, tortice iz prehrane odstranite, če želite dobiti več energije, izboljšati počutje in videz ter okrepiti Vranico.

Uživajte veliko juh, različnih juh. Juhe so lažje prebavljive in so že po svoji naravi in temperaturi tople, zato jih Vranica obožuje, saj ima manj dela s prebavo. Jaz v teh dneh zelo rada uživam juho iz buče, korenja, koruze in krompirja; vsebuje živila, ki podpirajo Vranico in jo nahranijo. Vsaj večerje naj bodo v obliki juh, enolončnic, čorb.

Bodite tudi pozorni, ko jeste, da hrano dobro prežvečite. To je ZELO pomembno, saj boste na ta način močno olajšali prebavo.

Presežek vlage, katarja, sluzi in kislin

Kot sem že napisala, Vranica obožuje toploto in suho okolje. Zaradi uživanja preveč mok in sladkorjev pa v telesu nastanaja presežek sluzi in katarja (hlad), v črevesju pa plini. To vodi do prekomerne zasluzenosti telesa (ki se pokaže na področju telesa, ki je bolj šibak; sinusi, pljuča …) in do napihovanja in napenjanja, ki prihaja iz fermentacije v črevesju.

V telesu nastajajo presežki kislin, zaradi uživanja preveč sladkorjev in predelanih ogljikovih hidratov (bele moke, kruh, piškoti …) in to vodi do še povečane potrebe po sladkem.

Če spadate med tiste ljudi, ki ponoči začutite potrebo po sladkorju, potem je to znak, da imate v telesu presežek kislin). Znajdete se v začaranem krogu; telo išče vedno več sladkorja, to vedno bolj šibi vranico, ustvarjajo se dodatne kisline in vi spet čutite večjo potrebo po sladkorju.

Težave z želodcem in encimska terapija

Težave z vranico lahko občutite tudi kot težave z želodcem, saj je zaradi šibkosti vranice in trebušne slinkavke proizvedenih premalo encimov in prebavni ogenj je opešan. To občutimo kot težave z želodcem, zato si lahko poleg sprememb v prehrani pomagamo tudi z encimsko terapijo. Med vsakim kompleksnim obrokom zaužijte encime, da se hrana bolje predela in ne stoji v želodcu ter črevesju in na ta način se zmanjšajo tudi težave z napihovanjem in napenjanjem, obenem pa se vranica in trebušna slinavka okrepita.

Encimska terapija naj traja od 1-3 mesece, odvisno od težav. Manjše kot so, manj časa bo potrebnega. Bolj boste pazili pri prehrani, hitreje si bosta Vranica in trebušna slinavka opomogli. Vašim obrokom dodajte tudi čimveč kalčkov, ker vsebujejo veliko živih encimov.

Prebavni encimi bodo pomagali odpraviti občutek težine in zastoja hrane v želodcu. Odličen je tudi ekološki sok Aloe Vere. Bogat je z naravno prisotnimi encimi, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, obenem pa ščiti sluznico želodca.Če pa si želite pomagati z encimi pri celulitu, priporočam bromelain; prihaja iz sadeža ananas, ki z rumeno barvo spada med živila, ki krepijo vranico.

Povzetek prehrane

 • sladko sadje uživajte le do 9.00 ure zjutraj
 • iz prehrane črtajte moke (izdelke iz moke kot so rogljički, piškoti, pice, torte, kruh; uživajte polnovredna žita, ne njihovih mok)
 • iz prehrane črtajte sladkarije; občasno se lahko pregrešite do 9.00 zjutraj
 • izločite iz prehrane mlečne izdelke (ker je v vašem telesu že zdaj preveč vlage)
 • izločite iz prehrane procesirana živila in slabe maščobe
 • jejte le pokuhano/soparjeno hrano
 • ne jejte nič mrzlega ali surovega

Na samem začetku se surovi hrani izogibajte, saj lahko le ta stanje poslabša, če že imate težave.

Najprej uživajte kuhano/soparjeno zelenjavo in sadje, ki bosta pomirila želodec, šele kasneje lahko pokusite dodajati surovo hrano, ko bosta Želodec in Vranica okrevala. Če uživate meso ali imate težave z napihovanjem po obroku ali občutkom da hrana stoji v želodcu kot kamen, uživajte zraven tudi prebavne encime.

Pijte toplo vodo, po požirkih. Riž je nevtralno živilo, ki ne povzroča težav in ga lahko vedno uporabite. Izogibajte pa se pikantni hrani, ki bo v prebavni trakt prinesela preveč vročine, ki je tam že v presežku. Uživajte v kakiju, bučah, kostanju, polnovrednih žitaricah (ne njihovih mokah), semenih, juhah, enolončnicah, žitnih kašah …

Prenehajte s poznimi večerjami.To je izjemno pomembno, saj pozne večerje skladiščijo hrano in tvorijo velike presežke kislin, ki vaše telo izjemno obremenijo. Zadnji obrok hrane naj bo ob 18.00 uri, kasneje ne.

Težave z želodcem vodijo v težave s črevesjem

Težave v želodcu posledično vodijo tudi do težav v črevesju (če se hrana v želodcu ne predela dobro, nastanejo posledično tudi težave v črevesju, saj vanj pride premalo predela hrana), zato vedno svetujem probiotično terapijo vsaj 2 x letno, ki jo izvedite z dobrimi, kvalitetnimi probiotiki.

Le ti bodo v črevesje naselili kolonije dobrih bakterij, pomagali vzdrževati močan imunski sistem, izboljšali absorbcijo hranilnih snovi in preprečevali napihovanje in napenjanje. Izberite za to najbolj primerne seve, kot so npr. sevi v probiotiku ProCare, ki delujejo prav na težave kot so napihovanje in napenjanje ali pa probitike s sevom Saccharomyces boulardii.

Več o tem, kako si pomagati, če imate težave z želodcem, preberite v tem članku: Želodec, spregledani vzrok mnogih težav!

Vranica in spomin

Povedala sem že, da se s psihološkega vidika energetski deficit Vranice kaže kot obsesivno premišljevanje in nenehna zaskrbljenost, nato pa tudi kot lenoba in apatija in nenazadnje kot težave s spominom. Po tradicionalni kitajski medicini je namreč glavni sedež spomina prav v Vranici in pešanje spomina je tesno povezano z energetskim neravnovesjem Vranice. Poleg primerne prehrane in ostalih prijemov, ki sem jih opisala zgoraj, pa si za krepitev vranice in spomina lahko pomagamo tudi z nekaterimi zelišči, še posvej z Ginko bilobo.

Ginko Bilobaje staro zelišče, ki ga imenujemo tudi živi fosil, saj na Zemlji raste že več kot 200 milijonov let! Ljubkovalno ga kličemo tudi “ginko-spominko”, prav zaradi njegovega blagodejnega delovanja na spomin. Med njegove zdravilne lastnosti prištevamo izboljšanje kognitivnih funkcij, boljše pomnenje in boljšo prekrvavitev. Odličen je za izboljšanje koncentracije in spomina, zato je primeren tudi za čas med izpiti in za vse tiste, ki bi radi tudi v starosti ohranili dobre možganske aktivnosti. Kitajski zdravniki tradicionalne medicine ginko imenujejo “drevo spomina”.  Vedno izberite standardiziran izvleček.

Drugo, izjemno učinkovito zelišče, ki pa so ga temeljito preučevali ruski znanstveniki in je doma tudi na naših tleh, pa je Rhodiola ali Rožni koren. Le ta se je v številnih študijahizkazala kot odlično zelišče za izboljšanje kognitivnih funkcij in spomina, zato je močno priljubljena tudi med študenti. Spada med adaptogena zelišča, zato pomaga uravnati tudi odziv telesa na stres in nam pomaga v stresnih obdovjih v življenju.

V kolikor imate zdravstvene težave ali uživate zdravila, se pred uporabo zelišč posvetujte s svojim zdravnikom.

Moxa terapija

Kot sem napisala, Vranica ljubi toploto in ne mara vlaga. Presežek hladu in vlage v telesu povzročata stagnacijo vranične energije, zato je moxa terapijaodlična pomoč za spodbuditev meridiana vranice. Izvajanje moxa terapije bo ogrelo meridian vranice, vam dalo energijo in izboljšalo počutje. Idealen čas moksanja je prav mesec september (in marec).

Kdaj se oglasita vranica in želodec? 

Čas Želodca je med 7.00 in 9.00 uro zjutraj, čas Vranice in trebušne slinavke pa med 9.00 in 11.00 uro zjutraj.
Opazujte svoje počutje takrat, veliko vam bo povedalo o stanju obeh meridianov omenjenih organov. 🙂

Članek pripravila:Diana Vlahinič, certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Za vse dodatne informacije, pomoč in nasvet smo vam na voljo v naši trgovini Vitalina ali na e-naslovu info@vitalina.si oziroma na telefonski številki 030 22 33 66.

Želim vam prijeten začetek zgodnje jeseni in veliko zdravja! 🙂
Maja Junčaj

_______________________________________________________________________