1. Zeliščne grelne vrečke so tu!  

Zeliščne grelne vrečke izhajajo iz tradicionalne kitajske medicine, kjer se uporabljajo v protibolečinski terapiji in pri izpodrivanju prekomerne vlage in hladu iz telesa, kar povzročimo predvsem z neprimerno prehrano in v poletnih mesecih dodatno še s klimo!

Zelo smo veseli, da smo v našo ponudbo dodali tudi Zeliščne grelne vrečke, ki iz telesa, podobno kot moxa, odstranjujejo presežek vlage in hladu, krepijo telo ter delujejo tudi protibolečinsko!

Njihova uporaba je več kot blagodejna v mrzlih in vlažnih dneh, koristijo pa nam lahko celo tudi poleti.

Zeliščne grelne vrečke izhajajo iz tradicionalne kitajske medicine, kjer se uporabljajo v protibolečinski terapiji in pri izpodrivanju prekomerne vlage in hladu iz telesa, kar povzročimo predvsem z neprimerno prehrano (na prvem mestu škodljivcev so mlečni izdelki) in v poletnih mesecih dodatno še s klimo!

Uporaba zeliščnih grelnih blazinic:

 

Pozimi in jeseni

Blazinice vam pomagajo pri ohranjanju vitalne energije, saj po tradicionalni kitajski medicini le ta uhaja, ko nas zebe in imamo mrzle predele telesa. Če imate mrzlo trtico ali ledveni predel (potipajte z roko), si namestite zeliščno grelno blazinico na ta predel, da vas bo grela in preprečevala uhajanje energije skozi mrzle predele. Če ste zmrzljiv tip človeka in vas rado zebe (običajno so to ledvični morfološki tipi, kot jih imenujemo v tradicionalni kitajski medicini) uporabljajte zeliščno grelno blazinico na ledvenem delu (še posebej, če imate mrzle roke/dlani in/ali noge), sicer pa se odlično obnese tudi med smučanjem, pohodi, sprehodi v mrzlih dneh itd. Takrat jo imate lahko na ledvenem predelu, v žepih, da vam greje roke itd.

Zeliščna grelna vrečka (1 kos). 100% Pure.

Jesen (in tudi zima) sta že sama po sebi polna vlage, ki lahko vstopa v naše telo, z neprimerno prehrano (mlečni izdelki in moka), pa se presežek vlage v našem telesu še poveča. Nastopi lahko kašelj, bronhitis, ciste, miomi … presežek vlage pa se lahko kaže tudi kot bolečine po telesu. V tem primeru pomaga moxa terapija in uporaba zeliščnih grelnih vrečk.

Tudi starostnikom, ki jih rado zebe, lahko zeliščne grelne vrečke izjmeno pomagajo pri ohranjanju toplote.

Poleti in spomladi

Največ vlage in mraza poleti v naše telo vnesemo z uporabo klime. Klima našemu telesu ne paše, v nas vnaša mraz in moti prilagajanje telesa na poletne temperature. To se lahko kaže z različnimi težavami, med drugim tudi z bolečinami (predvsem v sklepih). Zelišča, ki se nahajajo v grelnih blazinicah imajo izredno grelno moč, obenem pa delujejo protibolečinsko in predele telesa, kjer jo uporabimo, tudi razvlažijo. Njihova uporaba je zelo blagodejna in večinoma vsem zelo paše.

Zeliščne grelne blazinice nas lahko grejejo tudi do 3 dni (odvisno od stanja presežka vlage posameznika).

Boleče menstruacije in druge bolečine

Zeliščne grelne vrečke se odlično, res odlično obnesejo tudi pri bolečih menstruacijah (prav vse punce v OrCi smo popolnoma navdušene nad njimi!) in, ker je blazinica dovolj majhna a učinkovita, se lahko z njo tudi nemoteno gibate. V tem primeru jo namestite na predel bolečine (abdominalni ali ledveni predel). Odlične so tudi pri bolečih sklepih (tudi kroničnih), težavah s sinusi in določenih drugih težavah, ki jih najdete opisane tu. Zeliščne grelne vrečke obenem tudi stimulirajo cirkulacijo krvi in pretok Qi energije.

Za vsa morebitna dodatna vprašanja smo vam vedno z veseljem na voljo!

P.S. Preberi še, kako ti lahko pri razsluzevanju telesa pomaga moxa terapija: Moxa, zelišče za 100 bolezni!

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Članek pripravila: Diana Vlahinič, certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Za vse dodatne informacije, pomoč in nasvet smo vam na voljo v naši trgovini Vitalina ali na e-naslovu info@vitalina.si oziroma na telefonski številki 030 22 33 66.

 

2. Moxa – zelišče za 100 bolezni!

Moxa izvira iz tradicionalne kitajske medicine, kjer se moxanje, skupaj z akupunkturo, uporablja za različne težave, za protibolečinske in druge terapije.

Takrat, s tradicionalno moxo, ki se precej dimi in ima močan vonj, moxamo posamezne akupresurne oz. akupunkturne točke, glede na težave, ki jih imamo. Bolj evropska oz. naturopatska različica uporabe moxe pa je, ko le to uporabljamo za razsluzevanje telesa, dovajanje energije organom in krepitev imunskega sistema. Obstajaja zeliščna moxa, ki nima skoraj nič dima in vonja, a vseeno svoje delo opravi odlično, obenem pa se jo lahko uporablja tudi v notranjih prostorih.

Kako deluje moxa?

Ena od odličnih lastnosti moxe je zagotovo ta, da jo lahko uporabljamo pri odraslih, otročkih in starostnikih, da je zelo neinvazivna in 100% naravna, rezultati pa so zelo občutni, predvsem pri ljudeh, ki imajo v sebi veliko sluzi in vlage, ob seveda sočasno spremenjeni prehrani iz katere izločimo mlečne izdelke, pšenico in sladkor, saj vse to ustvarja veliko sluzi, katera obremeni naše telo in organe (sinuse, pljuča, jajčnike, maternico itd.).

Če nobenega od teh izdelkov ne uživate, kljub temu pa imate v sebi veliko sluzi, obstaja možnost, da imate v stanovanju veliko vlage, saj tudi ta ustvarja sluz, ali pa ste v preteklosti pojedli precej izdelkov, ki zasluzujejo in je ta nakopičena sluz ostala v vas. Ena od možnosti je, poleg prehrane in vlage v telesu tudi uporaba zdravil in/ali izpostavljenost stresu, saj to vodi v oslabljen imunski sistem in posledično kopičenje sluzi, saj stanje bakterij v telesu ni v ravnovesju.

Da ne bo pomote, je treba povedati, da je v našem telesu vedno prisotna sluz, ki je dobra in jo potrebujemo. Težave nastanejo takrat, ko je te sluzi preveč in nam le-ta lahko začne povzročati različne bolezenske težave; sinuzitis, bronhiolitis, težave z zanostvijo, šibek imunski sistem in drugo. Ko telo razsluzimo presežka sluzi in organom dovedemo energijo ter izboljšamo prekrvavitev telesa, težave izginejo in počutimo se veliko bolje. To velja tako za majhne otročke, kot odrasle in starostnike.

 

 

Istočasno se svetuje, da ze zraven krepi imunski sistem z dobrimi probitoki, ki naselijo v črevesje, sedež našega imunskega sistema, dobre bakterije, ki nas varujejo pred vdorom patogenih bakterij, virusov in klic, ter obilo zdrave prehrane in svežega zraka.

Kako nam moxa lahko pomaga?

Moxa telo predvsem razsluzi in okrepi, okrepi imunski sistem, organe pa prekrvavi in ogreje ter s tem dovaja toploto in energijo v telo. Kadar nas na primer zebe ali imamo hladen določen predel telesa (mnogokrat to lahko opazite, tudi pri otrocih, na ledvem predelu oz. nad trtico), takrat tam zgubljamo energijo in to ni dobro. Ta predel vedo zaščitimo, da ne bo hladen in nam energija ne bo uhajala. Tudi, ko moxate, lahko z drugo roko z otipom preverite, kje je koža hladna in kje uhaja energija.

Moxanje pomaga pri številnih težavah. Moxamo lahko če imamo težave s sinusi (npr. sinuzitis), pljuči (pljučnice, bronhitisi …), ušesi (vnetja …), endometriozo, miomi, cistami, učinkovita je tudi pri urogenitalnih težavah, težavah z mehurjem, jajčniki in prostato, menstruacijo, PMS-omUporaba se svetuje tudi pri težavah z zanositvijo, saj je lahko eden od razlogov tudi zasluzenost jajčnikov in/ali maternice oz. manjko energije v tem predelu.

Kako in na katerem predelu telesa izvajamo moxanje?

 

Odrasli

Tradicionalna kitajska medicina izvaja moxanje po akupresurnih točkah, moxo pa lahko uporabljamo tudi tako, da moxamo predel, kjer so težave. Če so težave v pljučih, moxamo zadaj na hrbtu, med lopaticami, predel pljuč (prosite nekoga, da vas moxa, saj sami tja ne boste dosegli) ali predel med prsmi, če so težave z jajčniki in maternico, moxamo tisti predel trebušne votline. Glave in predela sinusov po tradicionalni kitajski medicini nikoli ne moksamo!

Kadar želimo prodreti do največ organov hkrati oz. želimo okrepiti imunski sistem na splošno in specifične težave niso tako izrazite, pa se svetuje, da se moxa točko prvega hranjenja, torej naš popek. Skozi popek bo namreč energija prodrla do vseh naših organov in največ jo bo odteklo prav v predel, ki izgublja in potrebuje največ energije. Če energijo potrebujejo ledvice, jo bo največ steklo v ledveni predel, če so to jetra, k jetrom … takrat torej moxamo predel popka.

Predel popka moxamo tako, da damo v popek najprej žličko soli, prižgemo moxo (opisano v nadaljevanju) in najprej segrevamo popek, dokler ne bo sol rahlo vroča (mora biti prijetno vroča, ne prevroča). Nato se s središča segretega popka počasi premaknite navzven in moxajte predel okoli popka in trebušno votilino a pri tem pazite, da se popek ne ohladi. 

Ko se začne ohlajati, se vrnite in ga moxajte toliko časa, da se ponovno ne segreje. Če imate težave z menstruacijo, miomi, cistami … moxajte tudi predel jajčnikov in maternice.

Če imate v telesu veliko sluzi, vlage in hladu, lahko postane sol v popku mokra, moxa pa se vam lahko med samim moxanjem tudi ugaša, zato imejte ob sebi ogenj, da jo prižgete nazaj. Moxanje se izvaja 20 minut oz. vse dokler vam je le to udobno in prijetno. Ko boste moxali preko popka, boste krepili imunski sistem in vse vitalne organe. Moxanje urogenitalnega predela oz. predela jajčnikov in maternice, pa se toplo priporoča vsem ženskam, ki želijo zanositi, saj zasluzeni jajčniki in maternica, nimajo dovolj prekrvavitve in kisika in je zato zanositev težje mogoča.

Otroci

Otroke kot rečeno nikoli ne moxamo na golo kožo, temveč na njih vedno pustimo oblačilo, majčko, da jih slučajno ne spečemo. Zelo male otročke moxamo le predel na hrbu, med lopaticami.

Kako moxo uporabljamo?

Moxo prižgemo in smo pozorni, da cigara moxe zažari (lahko o tudi malce popihamo, da hitreje zažari). Bodimo pazljivi, da nas ne speče, saj je zelo vroča. Ob sebi imamo pepelnik, kamor ves čas moxanja, skrbno otresamo pepel, ki bi nas, če pade na golo kožo, močno spekel. Ko je moxa vroča in žareča, pričnemo z moxanjem željenega predela.


Z moxo se nikoli (!) ne dotaknemo kože, temveč se ji približamo na nekaj centimetrov in s hitrimi gibi zapestja (vrtečimi/krožnimi ali gor-dol ali levo-desno) premikamo moxo po predelu, ki ga želimo okrepit in razsluzit.

Če gibi ne bodo hitri, bo moxa spekla, kljub temu da se ne bo dotaknila kože. Če vam je občutek na nekaj centimetrov prevroč, povečajte razdaljo in/ali hitreje premikajte/vrtite moxo nad kožo. Med prsti jo boste verjetno najlajžje držali tako, da jo primete s palcem, kazalcem in sredincem ali da jo držite kot nalivno pero. Razen pri otrocih, ko moxanje izvajamo čez majčko, torej ne na golo kožo, da slučanjo ne pade kakšen ogorek, ki bi jih spekel, se svetuje, da se na odraslih moxanje izvaja na goli koži (a poudarjam, brez direktnega kontakta s kožo!).

Željeni predel moxamo, dokler se le ta ne segreje oz. minimalno 20 minut. V tem času bomo že začutili tudi, kako vročina moxe udarja nazaj, v predel roke, s katero moxamo.

Kdaj moxati?

Moxa terapija se lahko izvaja in se celo priporoča izvajati celo leto oz. kadarkoli v letu, ko nastopijo težave. Če imate težave s presežkom sluzi, se moxajte, ne vezano na letni čas. Za preventivo ali še močnejšo krepitev, pa je izvajanje moxa terapije še posebej priporočljivo ob enakonočju, ki nastopi meseca marca in septembra, ter vsako polno luno. Takrat en dan moxanja šteje kot 3 dni. Za dodatne informacije smo vam vedno na voljo!

P.S.: Preberi več tudi o zeliščnih grelnih vrečkah in kako ti lahko pomagajo.

Članek pripravila: Diana Vlahinič, certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Za vse dodatne informacije, pomoč in nasvet smo vam na voljo v naši trgovini Vitalina ali na e-naslovu info@vitalina.si oziroma na telefonski številki 030 22 33 66.

 

 

2. “Olje, ki zdravi vse razen smrti”– olje črne kumine

 

Olje črne kumine – olje, ki zdravi vse, razen smrti. Črna kumina velja za eno najmočnejših protirakavih zelišč. Olje črne kumine poveča rast zdravih kostnih celic kar za neverjetnih 250 odstotkov!

S temi besedami je olje črne kumine opisal že prerok Mohamed, saj je zaradi svoje kemijske sestave (olje vsebuje več kot 100 aktivnih sestavin) to olje izjemno zdravilno! Olje črne kumine (Nigella sativa) se uporablja v terapevtske namene že več kot 3.000 let.

Zgodovinska pričanja o magičnih semenih, ki zdravijo vse od glavobolov do kožnih težav, infekcij in resnih bolezni, se raztezajo vse od bližnjega vzhoda do Mediterana in Indije. Na bližnjem vzhodu je olje črne kumine prepoznano kot eno najmočnejših protirakavih zelišč, omenja pa ga tudi Koran, kjer ga prerok Mohamed opisuje kot “olje, ki zdravi vse, razen smrti”. 

V starodavnem Egiptu so olje črne kumine uporabljali za izboljšanje prebave, pri prehladih, infekcijah in zobobolu, semena črne kumine pa so našli tudi v grobnici faraona Tutankamona. Priznani grški zdravnik Dioskorid je uporabljal črno kumino pri glavobolih in zobobolih, krščani pa so ga uporabljali za čiščenje parazitov in glist ter pri napihnjenosti.

 

Skozi zgodovino so olje črne kumine uporabljali za različne namene: 

 • Kleopatra je olje uporabljala v lepotne namene;

 • egipčanska kraljica Nefretiti je olje črne kumine uporabljala za lepe nohte in sijoče lase;

 • Hipokrat je z njim zdravil prebavne težave;

 • v tradicionalni kitajski in ajurvedski medicini se olje uporablja pri diabetesu, ulcerjih, migrenah in drugih težavah.

Od leta 1964 je bilo opravljenih in objavljenih že več kot 450 študij, ki so preučevala delovanje črne kumine. Ena od aktivnih sestavin črne kumine, timokinon, prejema posebno pozornost znanstvenikov, saj učinkovito zmanjšuje velikost tumorjev.

Več kot 450 študij ima močne antibakterijske in anitiparazitne lastnosti in zmanjša rast tumorjev za do 50%, telo pa zaščiti pred posledicami kemoterapije in obsevanja.

Ker so semena črne barve, po tradicionalni kitajski medicini krepijo meridijan in biopotencial ledvic, prav v ledvicah pa je shranjena naša življenska energija, naša vitalnost, naš Qi.

Olje črne kumine - olje, ki zdravi vse, razen smrti. Črna kumina velja za eno najmočnejših protirakavih zelišč. Olje črne kumine poveča rast zdravih kostnih celic kar za neverjetnih 250 odstotkov! OrCa naravna kozmetika.

Ledvični biopotencial vpliva na zdravje reproduktivnega sistema, zdravje hormonskega sistema in zdravje kosti. In tudi znanstvene študije so potrdile, da lahko olje črne kumine poveča rast zdravih kostnih celic za 250%!
Če omenimo le nekaj študij:

 • VNETJA – olje črne kumine ima močno protivnetno delovanje in močno zavira vnetne citokine, vključno z IL-6, ki je vpleten v rakava obolenja, diabetes in akne.
 • ANKSIOZNOST – olje črne kumine lahko stabilizira razpoloženje, zmanjša anksioznost in izboljša kognitivne funkcije.
 • KOGNITIVNE FUNKCIJE IN ZDRAVJE MOŽGANOV – v študijah olje črne kumine izboljša spomin, pozornost in kognitivne funkcije. Ko starejši pacenti 9 tednov, 2 x dnevno, prejemali izvleček črne kumine, se je njihov spomin znatno izboljšal.
 • HELICOBACTER PYLORI – črna kumina lahko uspešno zavira razrast bakterije H. Pylori in tako prepreči nastanek ulcerjev in razjed.
 • RAK – študija, objavljena v “Oncology Letters” leta 2010 je pokazala, da pri podganah, dva odmerka surovega, ekstra deviškega olja črne kumine zavirajo rast rakavih celic v črevesju, pljučih, požiralniku in želodcu.

Uživanje olja črne kumine se priporoča pri:

 • Krepitvi imunskega sistema.
 • Kroničnem kašlju.
 • Alergijah in astmi.
 • Kožnih boleznih.
 • Boleznih želodca.

Prednosti uživanja olja črne kumine:

 • Krepi imunski sistem.
 • Zagotavlja boljšo cirkulacijo in ščiti celice.
 • Ščiti telo pred patogenimi virusi in bakterijam.
 • Preprečuje okužbe urinarnega trakta.
 • Uravnava prebavo in delovanje črevesja.
 • Deluje zdravilno na jetra in ledvice.
 • Pomaga pri menstruacijah.
 • Pomaga pri bolečnah v mišicah in sklepih.
 • Preprečuje utrujenost, depresijo in zaspanost.

ZDRAVJE JETER

Jetra so eden naših najpomembnejših organov. Praktično vsak toksin se procesira skozi jetra, žolč iz jeter pa je ključen za presnovo maščob. Tistim, ki imajo močneje obremenjena jetra zaradi stranskih učinkov uživanja določenih zdravil ali uživanja alkohola, lahko olje črne kumine močno pripomore k hitrejši regeneraciji jeter. V eni od nedavnih študij so znanstveniki namreč ugotovili, da olje semen črne kumine preprečuje poškodbe in bolezni jeter. Olje črne kumine deluje blagodejno na dihalni, prebavni in urinarni sistem, krepi pa tudi imunski sistem in cirkulacijo v telesu.

Olje daje odlične rezultate tudi pri astmi in alergijah, ker ima lastnosti antihistaminika (zmanjša posledice delovanje histamina). Odlično pomaga pri bronhitisu, kroničnem kašlju in emifizmu, pomaga pri boleznih želodca in kože (akne, luskavica, dermatitisi ..) in celo umirja ali preprečuje napade astme. Kot smo lahko prebrali, olje črne kumine deluje kot naravni antibiotik, ki pa nima stranskih učinkov kemičnih antibiotikov in deluje celo na bakterije, odporne na antibiotike, kot je MRSA.

 

Superbakterije, paraziti, infekcije, gljivice in kvasovke

Črna kumina ne preprečuje le razrast klasičnih bakterij, kot je Staphylococcus aureus, ki je najpogostejši povzročitelj stafilokoknih okužb, ampak je učinkovita tudi proti bakterijam, odpornim na antibiotike, kot je MRSA. Različnim sevom bakterij preprečuje tvorbo biofilma, ki ga le te tvorijo zato, da se zaščitijo pred antibiotiki. Semna črne kumine so učinkovita tudi proti Schistosoma mansoni, miracidia, cercariae, and odraslim glistam. Črna kumina se je izkazala za uspešno tudi pri zaviranju kvasovk in gljivic (vključno s kandido).

Najbolj poznana oblika uživanja semen črne kumine je uživanje olja semen črne kumine, saj je olje močno koncentrirano in je enostavno za uživanje. Večinoma se svetuje uživanje 2-3 čajne žličke olja dnevno, na prazen želodec, pred obrokom in/ali pred spanjem. Za preventivo delovanje pa lahko uživate tudi zgolj 1 čajno žličko olja dnevno.

Opozorilo: Olje črne kumine ali semena črne kumine niso primerna za nosečnice. Ker črna kumina niža sladkor v krvi, se morajo diabetiki pred uporabo posvetovati s svojim zdravnikom. Črna kumina je ena najbolj poznanih zdravilnih rastlin v zgodovini botanične medicine. Pri poimenovanju pa pogosto prihaja do zmede in zamenjave s kuminom, predvsem črnim kuminom, ki je druga rastlina. Botanično  črna kumina ni v sorodu ne s kumino ne s kuminom.

Ekološko olje črne kumine iz linije Viridian Nutrition je najvišje možne kvalitete, narejeno izključno in samo iz egipčanskih ekoloških semen, hladno stisnjeno in ustekleničeno v rjave stekleničke, pod odejo dušika, ki nudi zaščito olja pred zrakom in svetlobo. Viridian Nutrition ekološko olje črne kumine je certificirano ekološko s strani Soil Association. Ta zagotavlja, da je olje vzgojeno brez uporabe sintetičnih pesticidov ali drugih kemičnih obdelovalcev. Vse ekološke farme za semena črne kumine iz linije Virdian se nahajajo v Egiptu in zagotavljajo najvišjo možno kakovost.

 

Članek pripravila: Diana Vlahinič, certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Za vse dodatne informacije, pomoč in nasvet smo vam na voljo v naši trgovini Vitalina ali na e-naslovu info@vitalina.si oziroma na telefonski številki 030 22 33 66.

 

3. Vitamin D znižuje tveganje za okužbo z novim koronavirusom, kažejo raziskave. 

 

Kar 80% Slovencem jeseni in pozimi primanjkuje vitamina D.

 

 

Ta vitamin ima zelo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Tega se je treba zavedati še zlasti v času epidemije covida-19, so ob svetovnem dnevu vitamina D, 2. novembra, poudarili na Inštitutu za nutricionistiko.

 

Najnovejše študije so pokazale, da obstaja povezava med pomanjkanjem vitamina D in obolevanjem za covidom-19.
Kar 70% manjše je tveganje za akutno okužbo dihal, če imamo dovolj vitamina D v telesu.

V Sloveniji smo tako močno podhranjeni z vitaminom D, da smo v tem prav na repu med evropskimi državami.
Prof. dr. Marija Pfeifer, predsednica Združenja endokrinologov Slovenije opozarja, da je v tej jeseni, zaznamovani s koronavirusom, še posebej priporočljivo jemati D vitamin!

Pod vplivom vitamina D se namreč v telesu zniža količina vnetji, hkrati se povečajo ravni imunskih celic levkocitov, ki premagujejo viruse, bakterije in glive, so zapisali raziskovalci z medicinske šole univerze Boston. Zaradi pogostega pomanjkanja vitamina D v telesu otrok in odraslih, kar je zlasti značilno za zimske mesece, so za vse priporočljivi nadomestki s tem vitaminom, saj je z njimi mogoče znižati tveganje za okužbo z novim koronavirusom, za zaplete pri prebolevanju bolezni covid-19 in tudi za smrt,” je povedal Michael Holick, ki je pred nedavnim objavil študijo o vplivu vitamina D na tveganje za okužbo z novim koronavirusom.

Najpogostejši znaki in simptomi pomanjkanja vitamina D3 so tako splošni, na videz “nevidni”, da jih pogosto spregledamo. Poglejmo si 5 najpogostejših:

1.    Dovzetnost za obolenja in okužbe ter šibak imunski sistem

Ena od najpomembnejših vlog vitamina D3 je, da ohranja močan imunski sistem, ki se je sposoben uspešno boriti proti virusem in bakterijam, ki povzročajo bolezni, saj direktno sodeluje s celicami, ki so odgovorne za boj proti infekcijam. Receptorje za vitamin D najdemo namreč po celem telesu, vključno z imunskimi celicami. 

2.    Utrujenost in izčrpanost

Vzrokov, da se počutimo izčrpani in utrujeni je lahko več, a pomanjkanje vitamina D je lahko eden izmed ključnih, ki pa žal ostane vse prevečkrat spregledan. Študije primerov so pokazale, da lahko zelo nizka raven vitamina D v krvi povzroča utrujenost in ima negativen vpliv na kvaliteto našega življenja. 

3.    Bolečine v kosteh in hrbtu

Vitamin D pomaga ohranjati zdravje kosti na več načinov, med drugim tudi zato, ker sodeluje pri absorbciji kalcija v telo. Bolečine v kosteh in spodnjem delu hrbta so lahko povezane z nezadostnimi ravnmi vitamina D v krvi.

4.    Nihanje razpoloženja in depresija

Žalost in depresija se lahko v zimskih mesecih še poslabšata in pomanjkanje sončne svetlobe ter posledično nizek vitamin D, igrata pri tem ključno vlogo. Zanimivo je, da ko so v študiji iz leta 2014 primerjali vitamin D3 (prehransko dopolnilo) in antidepresive, je bil pozitiven učinek vitamina D3 na razpoloženje primerljiv z učinkom antidepresivov. 

5.    Bolečine v mišicah

Vzroke za bolečine v mišicah je pogosto težko odkriti. 
Obstaja nekaj dokazov, da je pomanjkanje vitamina D lahko možen vzrok za bolečine v mišicah pri otrocih in odraslih. V eni izmed raziskav je bilo ugotovljeno, da je imelo 71% ljudi s kroničnimi bolečinami premalo vitamina D v krvi.  Receptor za vitamin D je namreč prisoten v živčnih celicah, imenovanih nociceptorji, ki občutijo bolečino.

Poskrbite, da vedno izberete naravno obliko vitamina D3 v kapljicah ali kapsulah, pridobljeno iz lišajev in brez vseh dodatkov.
Vitamin D3
dodajajte jeseni, pozimi in spomladi vsak dan, poleti pa ga izpustite le, ko ste na morju ali v visokogorju. 

Za vse dodatne informacije, pomoč in nasvet smo vam na voljo v naši trgovini Vitalina ali na e-naslovu info@vitalina.si ter na telefonski številki 030 22 33 66.

 

 

4. Kako okrepimo vranico in spomin?

Čas poznega poletja je po tradicionalni kitajski medicini čas Vranice (in Trebušne slinavke) ter Želodca. To je obdobje, ko je pomembno, da ta meridian okrepimo in poskrbimo, da v telo vnašamo hrano, ki ga podpira.

Vranica obožuje toploto in ne mara vlage; a prav vlaga je prisotna v pozno poletnih dneh in tudi toplota nas počasi zapušča, zato je toliko bolj pomembno, da vemo, kako podpreti meridian Vranice.

Vranica (vedno, ko govorim o Vranici, govorim tudi o Trebušni slinavki in Želodcu; organe pišem z veliko začetnico zato, ker so v tradicionalni kitajski medicini obravnavani veliko bolj kompleksno kot samo fizičen organ. Govorimo namreč o celotnem meridianu teh organov, o njihovi energiji … ne le o samem fizičnem organu zato kitajska medicina na organe ne gleda enako kot zahoda medicina) ima v kitajski medicini zelo pomembno vlogo, saj predstavlja element zemlje.

Če zemlja ni rodovitna in bogata s hranili, ne more obrodit plodov in tako tudi mi ne moremo podpreti delovanja vseh ostalih organov, če je naša zemlja (Vranica) šibka. Ključno je torej, da znamo v Vranico okrepiti, podpreti njen biopotencial in odstraniti vse, kar jo šibi. Bistvena pri tem sta naša prehrana in naše misli.

Morfologija vranice v TKM (čustva in telesni videz)

V kitajski medicini predstavlja Vranica glavni organ prebave (ne pozabimo, da je podorgan vranice Želodec); a v TKM ne prebavlja zgolj hrane, temveč tudi naša čustva (skrbi, premlevanje …) zato lahko razumete, zakaj je to zelo obremenjen organ 🙂

Pravimo, da je morfološki tip vranice v resnici ti. “pridobljen morfološki tip”, saj sam po sebi nekoč ni obstajal. Razvili smo ga z našim modernim, hektičnim načinom življenja in napačnim prehranjevanjem. Hektičen življenski slog in okolje, kjer si dober le, če opravljaš več stvari hkrati (tako imenovani “multitasking”), je zelo obremenilen za organ, ki vse presnavlja (misli in hrano).

V kitajski medicini ima vsak Organ tudi svoje čustvo in disbalans organa pripelje do disbalansa čustev (in obratno). Čustvo, ki pripada Vranici je skrb oz. zakrbljenost; pod to spada tudi premišljevanje in seveda premlevanje dogodkov. Okolje, kjer se od nas zahteva več kot zmoremo, nenehen pritisk in previsoka pričakovanja zelo obremenijo Vranico. Nenehno premišljevanje, tuhtanje in premlevanje… ki lahko meji že na obsedenost, je prisotno pri ljudeh, kjer je Vranica v disbalansu.

Psihološki vidik osebe z energetskim deficitom vranice je oseba, ki nenehno premišljuje, razmišlja in tuhta, misli pa jo vodijo v zaskrbljenost. Gre za nezdravo, skoraj obsesivno premlevanje dogodkov. Takšna oseba kasneje postane tudi apatična, brezvoljna, lena in počasna. Njen pogled je ugasel in uvel, prevladovati pa začnejo čustva kot sta nevoščljivost, ljubosumje in škodoželjnost. Pešati začne tudi spomin. Neprimerna prehrana nato tako stanje le še poslabša.

Morfološki tip vranice po postavi prepoznamo kot osebe, ki so običajno bolj okrogle postave (ne zamešati s srčno morfologijo), imajo veliko celulita in prisotnega je veliko zatekanja zaradi zastajanja vode v telesu (meča, kolena, zapestja, gležnji …), njihova tkiva so mlahava in ohlapna, koža je na otip vlažna. Veliko se veliko potijo (presežek vlage v telesu zaradi napačne prehrane!), prsa niso krepka temveč so mehka, padajoča in hruškaste oblike.

Osebe z energetskim deficitom Vranice, ki so že razvile tudi opisano postavo Vranice, imajo običajno tudi že viden podbradek ali dva, ustnice so povešene, predvsem pa so tkiva izjemno mlahava, povešena in ohlapna. Oči so zabuhle in pojavi se lahko plešavost.

Energetski deficit Vranice pa imajo seveda lahko tudi suhe osebe. Če je recimo oseba ledvične morfologije, se ta nikoli ne bo zredila do te mere, da bo preobilna in okrogle postave, vendar bomo v njej deficit Vranice prepoznali po psihološkem profilu (opisano zgoraj) in mlahavih, ohlapnih ter vlažnih tkivih in koži. Takšna oseba bo zelo verjetno imela tudi večje težave z (ne)plodnostjo in pomanjkanjem libida, moški pa tudi z impotenco. Po tradicionalni kitajski medicini je namreč za to, da folikel poči in pride do oploditve, odgovorna prav vranica.

Vse to povzroča napačna prehrana.

Če se prepoznate v opisu, najprej penehajte z uživanjem mrzle hrane in okrepite ledvica in vranico tako, da odstranite tudi ves sladkor in moke. Kako se pravilno prehranjevati pa preberi v nadaljevanju.

Nekaj najpogostejših simptomov disbalansa vranice

 • kronična utrujenost

 • občutek, da ste v življenju “obtičali na mestu”

 • fizična ali mentalna stagnacija

 • pešanje spomina

 • slab apetit

 • opešan občutek za okus

 • blato, ki je bolj mehke konsistence, nepravilno formirano

 • abdominalno napihovanje

 • občutek teže v želodcu, še posebej po obroku

 • težave s težo (ali prevelika teža brez, da bi se prenajedali ali prenizka teža, kjer se nikakor ne morete zrediti do zdrave teže)

Čas je, da podprete Vranico.

Prehrana – presežek hladu, katarja; Kako podpreti vranico?

Če želimo okrepiti Vranico je ključno, da se začnemo prehranjevati tako, da podpiramo biopotencial Vranice. Uživanje rafinirane in visoko procesirane hrane, ki je oropana vseh hranil, vitaminov, antioksidantov in mineralov bo še dodatno poškodovalo biopotencial Vranice. Spomnite se, da sem napisala, da Vranica predstavlja zemljo; če zemljo ne nahranite primerno, ne vnesete dovolj hranil, vitaminov in mineralov, potem tudi njeni plodovi ne bodo kvalitetni.

Dobra, kvalitetna, POLNOVREDNA in neprocesirana, nerafinirana hrana je zato ključna.

Vranica ljubi toploto in ne mara vlage. Mraz in vlaga upočasnita njeno prebavo in ugasneta prebavni ogenj, zato mrzla hrana kot je sladoled, mrzle pijače, jedi in pijače iz hladilnika … ter tudi hrana, ki je mrzla po svoji naravi, kot je to vsa morska hrana in surova hrana zelo obremenita biopotencial Vranice. Svoji Vranici lahko izkažete nekaj ljubezni že preprosto s tem, da začnete piti bolj toplo pijačo, vsaj pijačo sobne temperature in nehate v pijačo dodajati led ter uživate toplo, kuhano hrano. Vranica bo navdušena! Žal pod to spada tudi opustitev sladoleda (a kakšen prekršek tu in tam poleti ne bo naredil velike škode). 😉

Hrana, ki krepi vranico

Barva, ki v kitajski medicini pripada Vranici je oranžna barva, zato bomo ta meridian najbolj okrepili z uživanjem živil te barve: kaki, buče, koruza, korenje … so živila, ki že po barvi podpirajo biopotencial Vranice!

Druga živila, ki podpirajo Vranico so še:

stročnice (fižol, čičerika, leča), proso, amarant, ječmen, rž, limone, sezam, sončnična semena, kelp alge, kostanj, orehi, pistacije, zeleni čaj, ingver, hren, temnozelena listnata zelenjava, zelena, rjavi riž, zelje, soja, krompir, sladek krompir, stročji fižol, tofu, grah …

Iz prehrane odstanite ves predelan sladkor, moke (uživajte le ponovredna žita, ne pšenice) in pozne večerje. Sladko hrano (polnovredno, ne sladice, rogljičke..) uživajte le do 9. ure zjutraj.

Vse sladice, čokolade, piškote, tortice iz prehrane odstranite, če želite dobiti več energije, izboljšati počutje in videz ter okrepiti Vranico.

Uživajte veliko juh, različnih juh. Juhe so lažje prebavljive in so že po svoji naravi in temperaturi tople, zato jih Vranica obožuje, saj ima manj dela s prebavo. Jaz v teh dneh zelo rada uživam juho iz buče, korenja, koruze in krompirja; vsebuje živila, ki podpirajo Vranico in jo nahranijo. Vsaj večerje naj bodo v obliki juh, enolončnic, čorb.

Bodite tudi pozorni, ko jeste, da hrano dobro prežvečite. To je ZELO pomembno, saj boste na ta način močno olajšali prebavo.

Presežek vlage, katarja, sluzi in kislin

Kot sem že napisala, Vranica obožuje toploto in suho okolje. Zaradi uživanja preveč mok in sladkorjev pa v telesu nastanaja presežek sluzi in katarja (hlad), v črevesju pa plini. To vodi do prekomerne zasluzenosti telesa (ki se pokaže na področju telesa, ki je bolj šibak; sinusi, pljuča …) in do napihovanja in napenjanja, ki prihaja iz fermentacije v črevesju.

V telesu nastajajo presežki kislin, zaradi uživanja preveč sladkorjev in predelanih ogljikovih hidratov (bele moke, kruh, piškoti …) in to vodi do še povečane potrebe po sladkem.

Če spadate med tiste ljudi, ki ponoči začutite potrebo po sladkorju, potem je to znak, da imate v telesu presežek kislin). Znajdete se v začaranem krogu; telo išče vedno več sladkorja, to vedno bolj šibi vranico, ustvarjajo se dodatne kisline in vi spet čutite večjo potrebo po sladkorju.

Težave z želodcem in encimska terapija

Težave z vranico lahko občutite tudi kot težave z želodcem, saj je zaradi šibkosti vranice in trebušne slinkavke proizvedenih premalo encimov in prebavni ogenj je opešan. To občutimo kot težave z želodcem, zato si lahko poleg sprememb v prehrani pomagamo tudi z encimsko terapijo. Med vsakim kompleksnim obrokom zaužijte encime, da se hrana bolje predela in ne stoji v želodcu ter črevesju in na ta način se zmanjšajo tudi težave z napihovanjem in napenjanjem, obenem pa se vranica in trebušna slinavka okrepita.

Encimska terapija naj traja od 1-3 mesece, odvisno od težav. Manjše kot so, manj časa bo potrebnega. Bolj boste pazili pri prehrani, hitreje si bosta Vranica in trebušna slinavka opomogli. Vašim obrokom dodajte tudi čimveč kalčkov, ker vsebujejo veliko živih encimov.

Prebavni encimi bodo pomagali odpraviti občutek težine in zastoja hrane v želodcu. Odličen je tudi ekološki sok Aloe Vere. Bogat je z naravno prisotnimi encimi, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, obenem pa ščiti sluznico želodca.Če pa si želite pomagati z encimi pri celulitu, priporočam bromelain; prihaja iz sadeža ananas, ki z rumeno barvo spada med živila, ki krepijo vranico.

Povzetek prehrane

 • sladko sadje uživajte le do 9.00 ure zjutraj

 • iz prehrane črtajte moke (izdelke iz moke kot so rogljički, piškoti, pice, torte, kruh; uživajte polnovredna žita, ne njihovih mok)

 • iz prehrane črtajte sladkarije; občasno se lahko pregrešite do 9.00 zjutraj

 • izločite iz prehrane mlečne izdelke (ker je v vašem telesu že zdaj preveč vlage)

 • izločite iz prehrane procesirana živila in slabe maščobe

 • jejte le pokuhano/soparjeno hrano

 • ne jejte nič mrzlega ali surovega

Na samem začetku se surovi hrani izogibajte, saj lahko le ta stanje poslabša, če že imate težave.

Najprej uživajte kuhano/soparjeno zelenjavo in sadje, ki bosta pomirila želodec, šele kasneje lahko pokusite dodajati surovo hrano, ko bosta Želodec in Vranica okrevala. Če uživate meso ali imate težave z napihovanjem po obroku ali občutkom da hrana stoji v želodcu kot kamen, uživajte zraven tudi prebavne encime.

Pijte toplo vodo, po požirkih. Riž je nevtralno živilo, ki ne povzroča težav in ga lahko vedno uporabite. Izogibajte pa se pikantni hrani, ki bo v prebavni trakt prinesela preveč vročine, ki je tam že v presežku. Uživajte v kakiju, bučah, kostanju, polnovrednih žitaricah (ne njihovih mokah), semenih, juhah, enolončnicah, žitnih kašah …

Prenehajte s poznimi večerjami.To je izjemno pomembno, saj pozne večerje skladiščijo hrano in tvorijo velike presežke kislin, ki vaše telo izjemno obremenijo. Zadnji obrok hrane naj bo ob 18.00 uri, kasneje ne.

Težave z želodcem vodijo v težave s črevesjem

Težave v želodcu posledično vodijo tudi do težav v črevesju (če se hrana v želodcu ne predela dobro, nastanejo posledično tudi težave v črevesju, saj vanj pride premalo predela hrana), zato vedno svetujem probiotično terapijo vsaj 2 x letno, ki jo izvedite z dobrimi, kvalitetnimi probiotiki.

Le ti bodo v črevesje naselili kolonije dobrih bakterij, pomagali vzdrževati močan imunski sistem, izboljšali absorbcijo hranilnih snovi in preprečevali napihovanje in napenjanje. Izberite za to najbolj primerne seve, kot so npr. sevi v probiotiku ProCare, ki delujejo prav na težave kot so napihovanje in napenjanje ali pa probitike s sevom Saccharomyces boulardii.

Več o tem, kako si pomagati, če imate težave z želodcem, preberite v tem članku: Želodec, spregledani vzrok mnogih težav!

Vranica in spomin

Povedala sem že, da se s psihološkega vidika energetski deficit Vranice kaže kot obsesivno premišljevanje in nenehna zaskrbljenost, nato pa tudi kot lenoba in apatija in nenazadnje kot težave s spominom. Po tradicionalni kitajski medicini je namreč glavni sedež spomina prav v Vranici in pešanje spomina je tesno povezano z energetskim neravnovesjem Vranice. Poleg primerne prehrane in ostalih prijemov, ki sem jih opisala zgoraj, pa si za krepitev vranice in spomina lahko pomagamo tudi z nekaterimi zelišči, še posvej z Ginko bilobo.

Ginko Bilobaje staro zelišče, ki ga imenujemo tudi živi fosil, saj na Zemlji raste že več kot 200 milijonov let! Ljubkovalno ga kličemo tudi “ginko-spominko”, prav zaradi njegovega blagodejnega delovanja na spomin. Med njegove zdravilne lastnosti prištevamo izboljšanje kognitivnih funkcij, boljše pomnenje in boljšo prekrvavitev. Odličen je za izboljšanje koncentracije in spomina, zato je primeren tudi za čas med izpiti in za vse tiste, ki bi radi tudi v starosti ohranili dobre možganske aktivnosti. Kitajski zdravniki tradicionalne medicine ginko imenujejo “drevo spomina”.  Vedno izberite standardiziran izvleček.

Drugo, izjemno učinkovito zelišče, ki pa so ga temeljito preučevali ruski znanstveniki in je doma tudi na naših tleh, pa je Rhodiola ali Rožni koren. Le ta se je v številnih študijahizkazala kot odlično zelišče za izboljšanje kognitivnih funkcij in spomina, zato je močno priljubljena tudi med študenti. Spada med adaptogena zelišča, zato pomaga uravnati tudi odziv telesa na stres in nam pomaga v stresnih obdovjih v življenju.

V kolikor imate zdravstvene težave ali uživate zdravila, se pred uporabo zelišč posvetujte s svojim zdravnikom.

Moxa terapija

Kot sem napisala, Vranica ljubi toploto in ne mara vlaga. Presežek hladu in vlage v telesu povzročata stagnacijo vranične energije, zato je moxa terapijaodlična pomoč za spodbuditev meridiana vranice. Izvajanje moxa terapije bo ogrelo meridian vranice, vam dalo energijo in izboljšalo počutje. Idealen čas moksanja je prav mesec september (in marec).

Kdaj se oglasita vranica in želodec? 

Čas Želodca je med 7.00 in 9.00 uro zjutraj, čas Vranice in trebušne slinavke pa med 9.00 in 11.00 uro zjutraj.
Opazujte svoje počutje takrat, veliko vam bo povedalo o stanju obeh meridianov omenjenih organov. 🙂

 

Članek pripravila: Diana Vlahinič, certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Za vse dodatne informacije, pomoč in nasvet smo vam na voljo v naši trgovini Vitalina ali na e-naslovu info@vitalina.si oziroma na telefonski številki 030 22 33 66.

 

Želim vam veliko zdravja! 🙂
Maja Junčaj

X
0

Vaša košarica