Eko sončnično seme (250g)

3,50 

Sončnična semena lahko uživamo na različne načine. Priporočeno je uživanje svežih, kakovostnih in toplotno neobdelanih semen. Semena lahko za uro do dve namočimo v vodi, odcedimo in pojemo čez dan. Z namakanjem sprožimo proces nakaljevanja, zato je hranilnih snovi v takih semenih več in so lažje prebavljiva.

Sončnično seme je odličen dodatek fermentiranim mlečnim izdelkom (jogurt), skuti in dopolnjuje okus solatam. Mleta semena v prahu lahko uporabljate za zgoščevanje juh, omak in nadevov. Cela ali na grobo mleta semena lahko dodajamo kruhu, pecivu, zavitkom, zelenjavnim paštetam in seveda različnim vrstam peciva. Zelo okusni so sončnični cvetni popki v solati, poparjene pa lahko postrežemo kot artičoke.

Sončnica je torej vsestransko uporabna in le od nas je odvisno, kako bomo njene vrednosti znali ali hoteli izkoristiti.

Sestavine: 100% sončnično seme iz kontrolirane ekološke pridelave.

Pakira: priznana družinska oljarna iz Bele krajine, katera ima že dolgoletno tradicijo.

Hraniti na suhem in temnem prostoru.

Neto količina: 250 g

Ni na zalogi

Šifra: SonSem250PEC Kategorije: , ,

Opis

Eden od učinkov sončničnih semen je tudi vpliv na izboljšanje razpoloženja, saj visoka vsebnost aminokisline triptofan spodbuja nastanek serotonina. Semena sončnice vsebujejo še veliko magnezija, uravnovešajo presežke kalcija in uravnavajo delovanje živčevja. Tudi vitamin B6 je znan po protidepresivnem delovanju in sončnična semena so z njim dokaj bogata. Poleg tega že 50 gramov dnevno zaužitih sončničnih semen pokrije tudi dnevne potrebe po antioksidativnem vitaminu E.
Sončnična semena so bogat vir beljakovin, saj lahko vsebujejo:

  • 16 do 28 odstotkov beljakovin
  • 21 do 40 odstotkov maščob oziroma olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin – posebej linolne (omega-6)
  • 10 odstotkov ogljikovih hidratov
  • lecitin
  • vitamine A, B1, B2, B6, B12, E, K, D in
  • rudnine, kot so kalcij, klor, kobalt, mangan, magnezij, jod, cink,baker in železo.
X
0

Vaša košarica