Opis
Prosena kaša v zgodovini
Kaše kot ljudsko hrano omenja že Valvasor v knjigi Slava vojvodine Kranjske. Mlečna prosena kaša je bila nekoč simbol rodovitnosti. Za proseno kašo so starejši ljudje znali uporabiti pregovor Prosena kaša, mati naša.
3,55 €
Koristi uživanja prosene kaše
Prosena kaša je odlična hrana za dobro počutje in lep izgled! Okusno pripravljena prosena kaša je izvor lahko prebavljivih sestavljenih ogljikovih hidratov. Zdravi in krepi želodec, trebušno slinavko in vranico.
Prosena kaša je luščena na kmetiji in je takšna, kot smo jo na kmetih jedli včasih. Med oluščenimi zrni se najde tudi kakšno neoluščeno, ki pa med uživanjem ni moteče. Kakorkoli, pri nakupu dobiš nekoliko več kot 500 g kaše in če te črni delci motijo, jih pred kuhanjem prosim odberi stran.
Proseno seme bi po hranilnosti lahko primerjali z rižem. Vsebuje dobrih 10 %, med minerali pa prevladujejo fosfor, kalij in magnezij. Zaradi topne silicijeve kisline velja proso kot najboljša domača pomoč za bolj zdrave nohte, kožo in lase.
Uporaba prosene kaše
Proso je dokaj neizrazitega okusa in se ujema z začinjenimi enolončnicami in curryjevimi jedmi. Zelo je prikladen za nadeve, npr. za štruklje, in je tudi okusen dodatek za solate ali priloga ostro začinjenemu mesu na žaru.
Priprava: 200 g prosa se nakuha na 750 g in zadostuje za 4 do 6 obrokov. Proso kuhamo 8 do 10 minut.
Za otroški zajtrk ali večerjo v proseno kašo že na začetku kuhanja kaši dodamo suhe slive ali npr. suhe marelice. Skuhamo na vodi ali mleku in osolimo.
Sestavine: 100% domača prosena kaša
Neto količina: 500 g
Na zalogi
Prosena kaša v zgodovini
Kaše kot ljudsko hrano omenja že Valvasor v knjigi Slava vojvodine Kranjske. Mlečna prosena kaša je bila nekoč simbol rodovitnosti. Za proseno kašo so starejši ljudje znali uporabiti pregovor Prosena kaša, mati naša.