Slovensko hladno stisnjeno sveže konopljino olje Kmetija Klepec (250ml)

13,60 

Zakaj je hladno stiskano olje s kmetije Klepec prava izbira 

Konoplja je zrasla na domačih poljih ob Kolpi. Semena smo takoj po žetvi posušili v sušilnici na nizki temperaturi. Na kmetiji imamo visoko kvalitetno stiskalnico za hladno mletje olj nemškega porekla.Temperatura olja med hladnim stiskanjem nikoli ne presega 31 stopinj Celzija.

Olje ima prijeten okus po oreščkih in med stiskanjem diši tako omamno kot kadar se v babičini kuhinji peče orehova potica!

Olje po stiskanju nekaj časa počiva na temnem in hladnem, da se lahko od olja ločijo sedimenti. Po približno desetih dnevih je olje ustekleničeno in primerno skladiščeno. Olje vedno stiskamo v manjših količinah, da do vaše mize pride čimbolj sveže. Polagamo pa ti na srce, za kvaliteto olja je bistveno pravilno skladiščenje in sicer na hladnem in temnem, najboljše v hladilniku!

Priporočljiva uporaba: Konopljinega olja nikoli ne segrevamo, tudi med smutije ga vedno dodamo povsem na koncu. Uživamo ga lahko kar na žlico, kot preliv za solate, dodatek k juham – olje dodamo kar na krožniku, konopljino olje dodamo k jogurtu, v namazih skupaj s skuto ali kakor nam najbolj tekne.
Uporaba konopljinega olja je zelo priporočljiva tudi za obraz in kožo.

Priporočena dnevna količina zaužitega konopljinega olja je 1 do 2 jedilni žlici – samega ali s hrano – najboljše zjutraj.

Olje nujno hranite na temnem in hladnem mestu, najboljše v hladilniku.

Sestavine: 100 % hladno stiskano konopljino olje

Neto količina: 250 ml

Poreklo: Slovenija, olje je stisnjeno na kmetiji ter iz konoplje, ki je zrasla na kmetiji Klepec

Na zalogi

Opis

Hladno stiskano konopljino olje ima optimalno razmerje omega-6 in omega-3 maščobnih kislin!

Konopljino olje vsebuje omega-3, omega-6 in pa GLA. Predstavlja idealno razmerje maščobnih kislin omega 3, 6 in GLA. Gamalinolenska maščobna kislina(GLA v tem olju predstavlja okrog 3% vseh polinenasičenih maščobnih kislin), pa ugodno učinkuje pri naslednjih zadevah:

  • bolezni srca in ožilja, preprečuje strjevanje krvi, rast las, regulacijo metabolizma
  • kronično vnetje mehurja, luskavica, vnetje sklepov, osteoporoza, alergije
  • reumatični artritis, predmenstrualni sindrum, diabetična neuropatija,
  • delovanje možganov, rast in razvoj, zdravje kosti, stimulacijo kože
  • vzdrževanje reproduktivnih sistemov, pomanjkanje pozornosti
  • GLA kot dodatek lahko podpira delovanje živcev in pomaga preprečevati bolezni živcev, ki jih povzroči diabetes
  • GLA lahko domnevno zmanjša hrepenenje po alkoholu in preprečuje poškodbe jeter

Zaradi visoke vsebnosti alfalinolenske lisline in linolne maščobne kisline je konopljino olje odlično za boljše delovanje celic.  Konopljino olje krepi celično presnovo in jača imunski sistem. Povečuje tvorbo prostaglandinov in tako pospešuje zdravljenje vnetnih procesov. Zaradi prijetnega okusa po oreščkih ga lahko uživamo kar po žlici. Pri rednem uživanju bomo kmalu opazili pozitivne spremembe na koži in imeli bomo več energije.

Pomen uživanja konopljinega olja za obraz in kožo

Hladno stiskano konopljino olje je odlično za nego kože tako od znotraj kot od zunaj. Nanašanje konopljinega olja na kožo ne maši kožnih por. Priporoča se uživanje konopljinega olja za lajšanje težav pri suhi, razpokani in luskasti koži ter za odpravljanje gub.

Hladno stisnjeno konopljino olje namreč vsebuje gama linolensko kislino, ki pospešuje regeneracijo kože na celični ravni. Olje vzdržuje vlažnost kože, pomiri kožo in jo zmehča ter poskrbi za boljšo elastičnost kože. Tako upočasnjuje staranje, saj prodre neposredno v lipidno plast suhih kožnih celic in se enostavno vpije. Hladno stisnjeno konopljino olje se zato priporoča pri težavah s kožo, kot so luskavica, dermatitis, kožne brazgotine in izsušena koža. Pomaga pri zreli koži in koži tistih, ki so bili preveč izpostavljeni vetru, soncu ali onesnaženemu zraku.

Konopljino olje za lase in nohte

Ob uživanju konopljinega olja so tudi nohti močnejši in lepše rastejo, lasje pa so gostejši in se manj cepijo. Nohte lahko nahranimo tudi od zunaj. Žličko konopljinega olja zmešamo s 3 kapljicami sivkinega eteričnega olja. Nohte v tej mešanici namakamo dobrih deset minut in dobro speremo.

Zanimivosti

Zapisi o uporabi konopljinega olja so se prvič pojavili že na Kitajskem pred skoraj 6000 leti. Če želijo iz semen konoplje pridobiti olje, morajo s stiskanjem streti trd ovoj semen. Ta ovoj semena in njegovo dragoceno vsebino ščiti pred zunanjimi vplivi.

Konopljinega olja ne smemo zamenjevati z oljem, ki vsebuje psihoaktivne snovi. Hladno stiskano konopljino olje iz semen jih namreč ne vsebuje. Uporablja se za uživanje, v kozmetiki, medicini, industriji itd. Konopljina semena, iz katerih poleg proteinov pridobivajo tudi konopljino olje, se razvijejo na rastlini v obdobju intenzivne rasti konoplje.

Konopljino olje je zelo bogato, saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B kompleksa  in vitamin E. Konopljino olje ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Skoraj 90 odstotkov, kar je izredno pomembno za človeško prehrano. Ob tem je treba še posebej poudariti, da vsebuje konopljino olje od 50 do 70 odstotkov linolne (omega-6) kisline in od 15 do 25 odstotkov alfalinolenske kisline, ki ji danes pravimo kar omega-3 maščobna kislina. Poudariti moramo, da je olje mogoče uporabljati tudi v različne zdravstvene namene. Olje vsebuje tudi gamalinolensko kislino (GLA), ki je pomembna za imunsko odpornost. Povečuje tudi tvorbo prostaglandinov in s tem pospešuje zdravljenje vnetnih procesov. Olje iz konoplje je edino jedilno olje, ki vsebuje to pomembno sestavino. S tem oljem je torej mogoče nadomestiti drage kapsule GLA. Omega-3 maščobne kisline – s tem pa tudi konopljino olje – so v veliko pomoč pri lajšanju bolečin. Uporabljajo ga tudi pri bolnikih z AIDS-om, glavkomom, astmo, epilepsijo in še pri nekaterih drugih bolečinskih stanjih.

 

X
0

Vaša košarica