Opis
Želod je s škrobom bogata hrana, saj ga vsebuje približno tretjino. Druge sestavine so sladkorji, ki je skoraj desetina vseh snovi, približno enaka je količina čreslovin, zaradi katerih je želod za prehrano brez posebne priprave neuporaben, nekaj odstotkov je beljakovin in maščob, eteričnih olj, rudnin in drugo. Ker je za predelavo ŽELODA v užitno stanje potrebno namakanje, spiranje ali kuhanje v vodi, s tem izgubimo del rudnin in drugih snovi, ostane pa ves škrob, ki je najpomembnejša prehranska sestavina ŽELODA. Hrast kot rastlina slovi predvsem po lubju mladih vej in mladih debel, ki vsebujejo do dvakrat več čreslovin kot ŽELOD, hrastove šiške pa kar trikrat več, vendar so tudi želod, predvsem kot poparek, zavretek ali ŽELODOVO KAVO, nekdaj uporabljali predvsem za krepitev telesa, proti rahitisu. Za telo so pomembne prav čreslovine, ki jih v želodu kot hrani nočemo okusiti ali vsaj ne preveč. Zavretek učinkuje razkuževalno, krči tkivo, ustavljajo notranje krvavitve. Zavretek je uporaben tudi zunanje, pri glivičnih kožnih boleznih, vnetjih kože ter za grgranje pri vnetjih ustne votline in žrela, znižuje krvni sladkor, deluje preventivno proti BORELIJI, ter uravnava delovanje ŠČITNICE . Ječmen zmanjšuje tudi holesterol v krvi, česar ne zmore nobena druga vrsta žita. Bogat je z vitamini B in E.