Slovenska domača ajdova kaša hladno luščena Kmetija Klepec (500g)

4,29 

Hladno luščena ajdova kaša.

Ajda je zrasla na domačih poljih ob reki Kolpi. Pri pridelavi ajde je uporaba fitofarmacevtskih sredstev skoraj nepotrebna, ajda z naše kmetije pa je pridelana po ekoloških standardih in za njo imamo tudi eko certifikat. Ajdo požanjemo, posušimo in primerno shranimo. Iz ajdovih semen s hladnim luščenjem dobimo zeleno ajdovo kašo. Pri hladnem luščenju ajde ostane tudi nekaj temnih luščin, ovojnic zrnja, ki pa se med kuhanjem povsem razpustijo in niso moteče.

Koristi uživanja ajdove kaše

Menda ljudje, ki pogosto uživajo ajdo, v telesu skrivajo več zdravega holesterola, hitrejši krvni obtok in nižji krvni pritisk. Prehrana obogatena z ajdo izboljšuje naš krvni obtok in je na splošno zdrava za ožilje. Ajda vsebuje tudi antioksidante, ki lajšajo težave s krčnimi žilami ter krepijo kapilare in krvni pretok v nogah.

Uporaba
Ajdova kaša je odličen nadev za polnjene paprike, sarme in krvavice. Lahko nadomesti riž v narastkih in rižotah. Ajdovo kašo vedno kuhamo v tolikšni količini vode, da vso popije, sicer gre veliko koristnih snovi proč.

Neto količina: 500 g

Poreklo: Slovenija – ajda je zrasla na belokranjskih njivah kmetije Klepec

 

Na zalogi

Opis

Zrnje ima veliko vlaknin, kalček je bogat z vitamini B1, B6, E ter minerali (kalij, kalcij, fosfor, železo, magnezij, cink, baker, selen) in maščobnimi kislinami. Škrob z beljakovinami v meljaku obdajata beljakovinska plast in smenska lupina. Ajda sicer velja za odličen rastlinski vir beljakovin, v njej pa najdemo vse za človeka pomembne aminokisline. Zaradi rutina, ki spada med antioksidante, uživanje bio ajde blagodejno vpliva na srce in ožilje ter visok krvni tlak. Škrob, ki ga vsebuje bio ajdova kaša, je v obliki amiloze in se zato počasneje razkraja, čemur bodo hvaležni predvsem diabetiki.
Uživanje ajdovih jedi ima v Sloveniji stoletno tradicijo in prav vsaka pokrajina ima svojo tradicionalno jed iz ajde. Ajdova kaša je slastna samostojna jed (npr. rižota z ajdo namesto z rižem) ali pa zdrava priloga.

 

X
0

Vaša košarica